Water, gas & licht – Hoe kun je besparen?

Water, gas en licht; iedereen heeft het nodig. Opzoek naar naar de goedkoopste maatschappij voor jou is natuurlijk de eerste stap om geld te besparen, maar de prijs die je per maand betaald, hoeft helemaal niet vast te liggen. Door de maatschappij wordt namelijk een bedrag berekend wat ze voorspellen dat je kwijt gaat zijn. Maar verbruik je minder, dan krijg je aan het jaar ook het bedrag dat je niet verbruikt hebt weer terug!

Water besparen

Water besparenVooral douchen is een van de factoren waar veel water bij verloren gaat. Een kortere douche nemen is een van de dingen om verspilling te verhelpen. Ook zijn er zuinige douchekoppen, deze laten minder water door, maar genoeg om jezelf schoon te houden. De plantjes in de tuin water geven kan ook tot veel verspilling zorgen. Vaak wordt er met de tuinslang overal gesproeid; zo ook op planten die het water niet direct nodig hebben. Er zijn speciale wateringssystemen die je in de tuin kunt plaatsen. Deze zorgen ervoor dat alleen de planten die het nodig hebben water ontvangen. Dan zijn er nog twee simpele dingen om te doen: 1. Laat de wc niet helemaal doorspoelen als het niet nodig is. 2.Laat de kraan niet openstaan als je even iets anders gaat doen.

Elektriciteit besparen

Net als bij het gas, is het mogelijk om tijdsloten in te schakelen voor je elektriciteitspunten. Veel apparaten blijven namelijk standaard op stand-by staan. Ook dan blijft energie stromen. Met zo’n tijdslot gaan stekkerdozen of bepaalde apparaten automatisch uit na een bepaalde tijd. Zorg er ook voor dat je niet onnodig je lampen laat branden. Een oplossing hiervoor is om een bewegingssensor te installeren. Als er na een bepaalde tijd geen beweging wordt gedetecteerd, zal de lamp automatisch uitklikken.

Gas besparen

De grootste gas-slurper is toch vaak de verwarming. Probeer deze niet onnodig lang aan te laten staan, of zet hem alleen aan als het echt nodig is. Je kunt in plaats van het aanzetten van de verwarming ook een trui aantrekken, of met een fleece dekentje op de bank gaan zitten. Wat ook kan helpen in het instellen van een tijdslot. Mocht je naar bed gaan en een keer vergeten de verwarming uit te zetten, zal deze zich op een ingestelde tijd vanzelf uitschakelen. Als laatste is isolatie ook erg belangrijk. Het is zonde om te stoken als er bij wijze van een raam openstaat. Doordat bij slechte isolatie warmte vervliegt, moet er weer extra gestookt worden, wat zorgt voor een hogere koste.

Met deze kleine dingetjes zul je aan het eind van het jaar zeker zien dat je meer geld bespaard hebt. En er zijn vast wel wat leukere dingen met dit geld te doen dan een wasje draaien!