Glas polijsten

Krassen en doffe plekken op glas kunnen daadwerkelijk het nut en de uitstraling van bijvoorbeeld een ruit of glazen tafel teniet doen. En dat terwijl een kras toch snel gemaakt is. Per ongeluk met een scherp voorwerp erlangs levert een kras op en een stroef stuk materiaal kan er voor zorgen dat een stuk glas dof wordt. Gelukkig kan men glas polijsten zodat glas er weer als nieuw uitziet en de uitstraling heeft die het altijd had.

Maar hoe gaat dat glas polijsten precies in zijn werk? Wat zijn de technieken en wat wordt er nu precies gedaan wanneer er glas gepolijst wordt? Wij proberen op deze pagina iets van duidelijkheid te geven omtrent deze vraag.

Polijsten is eigenlijk schuren

Glas polijsten is eigenlijk het heel erg fijn schuren van het glas. De toplaag waar de eventuele kras of het doffe gedeelte van het glas zich bevind wordt als het ware weg geschuurd en de onderliggende glanzende laag komt te voorschijn. Op deze manier ziet u na de polijst behandeling alleen nog maar het gladde en goed doorzichtige gedeelte van het glas.

Het schuren gebeurd niet met een schuurpapier wat u kent van hout schuren. Er wordt over algemeen een gladde doek of gladde stuk stof gebruikt in combinatie met een polijstmiddel. In het geval van glas dient er een heel fijn polijstmiddel gebruikt te worden. Dit omdat er niet teveel van het glas afgeschuurd moet worden en omdat er natuurlijk geen nieuwe krassen moeten komen in het glas.

Wie kan dat voor u doen

Een goede glasreparateur zou moeten weten hoe hij glas moet polijsten en weet welk polijstmiddel nodig is bij welk type beschadiging en welk type glas. Het is raadzaam om bij verschillende bedrijven een offerte op te vragen zodat u de beste deal kunt vinden voor het polijsten van uw glas.