Aanleggen van sanitair in de badkamer door een loodgieter

Het kopen van een nieuwe woning, het laten bouwen van een woning en het renoveren van een woning heeft vrijwel altijd een gemeenschappelijk onderdeel: de renovatie (of aanleg) van de badkamer. Een badkamer gaat een jaar of tien tot vijftien mee, afhankelijk van hoe kritisch je bent en hoe mooi je wil dat het er uit ziet, maar daarna begint het allemaal wat te vergelen, beginnen vlekken en lelijke plekken op te vallen, of wil je gewoon iets nieuws. Tijd voor wat anders dus, maar wie gaat het sanitair aanleggen?

Kan ik zelf sanitair aanleggen?

Het aanleggen van sanitair is een klusje dat heel krap komt. Wanneer leidingen niet goed zijn aangesloten, krijg je geheid lekkage op de kortere of op de langere termijn. Bovendien is veel sanitair loodzwaar en erg kwetsbaar; als je hier niet voorzichtig en op een juiste manier mee omgaat dan heb je kans dat je van alles beschadigt zonder dat je het zelf misschien direct door hebt.
Je kunt misschien in theorie zelf wel sanitair aanleggen en er zijn ongetwijfeld handige doe-het-zelvers die het graag zelf doen, maar het is zeker niet aan te raden.

Wat kost sanitair aanleggen door een loodgieter?

Een loodgieter rekent circa € 45 per uur. Dit is enkel het uurloon, exclusief voorrijdkosten en materialen. Je kunt het misschien wat goedkoper vinden, maar let wel op dat de kwaliteit er niet onder gaat lijden. Zoek dus altijd ervaringen met de desbetreffende loodgieter op voor je met hem of haar in zee gaat. Op die manier voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan; iets dat je natuurlijk niet wil als je net een nieuwe badkamer hebt. Merk wel op dat een loodgieter aanzienlijk sneller kan werken dan een doe-het-zelver gezien zijn ruime ervaring, dus de klus zal sneller worden geklaard dan je het zelf zou kunnen.